dilluns, 12 de maig del 2014

Temps de memòria. Es compleix el primer aniversari del "Jairazo"

Diumenge 12 de maig de 2013. Avui es compleix el primer aniversari d'un gol que va canviar la història del Santfeliuenc. El gol de Jairo al camp de l'Ascó va fer un gir espectacular al desenllaç de la Primera Catalana i va posar el Santfeliuenc en rumb directe a Tercera Divisió. Mai no podrem oblidar aquell 12 de maig que tantes sensacions ens va deixar i que vam culminar un mes més tard en una promoció contra el Masnou que és propietat de la memòria esportiva de Sant Feliu. Per celebrar una efemèrida tan volguda us deixem amb la crònica que vam escriure encara en calent aquell 12 de maig. L'ascens a Tercera ja no era una quimera sinó a l'abast. Un any després som entre els 23 millors equips de tot el futbol català. I la propera temporada més i més i sempre amb tu.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Minut 90, pilota sense un control clar a servei de Carles Tena que recull Jairo, Jairo supera el defensa asconenc David Sánchez a qui li guanya l'esquena i es planta davant el porter Figo; es fa un silenci commovedor a la graderia. Jairo deixa anar la pilota de manera subtil. Centèsimes de segon que es fan eternes, insondables. La pilota supera Figo. És un somni, no, és un gol, un gol que desferma l'eufòria, l'alegria incontenible, la passió de 107 anys i 5 mesos de vida. El Santfe havia fet l'1 a 2 amb el temps més que superat. El Santfe havia assaltat la fortalesa d'Ascó, sumava 63 punts i tornava a deprendre de si mateix. Un segon que pot començar a girar la nostra història. El Santfe és a tres partits del més gran dels seus somnis. El proper dissabte Les Grases ha de bullir. Ara sí és l'hora del Santfe i de la ciutat i de tothom. Les Grases el proper dissabte ha de rebentar.
És la història condensada d'una de les proeses més importants del nostre Santfe. Si algú havia donat per mort aquest equip estava ben equivocat. El futbol i la vida li ha donat una segona oportunitat a aquest Santfe nostre que torna a tenir a les seves mans la Tercera Divisió. És una història condemnada a tenir un final feliç.
El Santfeliuenc va sortir a la magnífica gespa natural del Municipal asconenc de manera atrevida. Maldonado. Éric Pacheco i Josele van començar a fer suar la rereguarda local a còpia d'un joc ràpid que no resultava fàcil d'aturar. Al minut 12 un xut de Josele va ser el primer avís. Dos minuts més tard arribaria la primera traca. Una centrada precisa de Dani Maldonado, en una jugada iniciada per Gerard Rovira, va trobar venint des de darrera la rematada convençuda i potent d'Éric Pacheco per inaugurar el marcador. El Santfe havia colpejat per primer cop i posava un escenari incòmode per als locals. El gol va esperonar l'Ascó que va respondre amb dues clares ocasions a peus de Pijuan i al cap de Gabernet que van obligar Carlos a demostrar que és el millor porter de Primera Catalana. No va ser, però, el darrer ensurt del primer acte. Al minut 38 una centrada de Jusi la va rematar Adrià de manera inversemblant i la pilota va sortir de manera miraculosa un pèl creuada. El Santfeliuenc va mirar de desempallegar-se del domini tarragoni i si més no va arribar a la fi del primer acte amb un esperançador 0 a 1. Quedaven 45 minuts de patiment, de passió, de glòria i d'èxtasi.
Després de la represa el Santfeliuenc es va fer fort a la línia de contenció amb el quartet Tena, Joserra, Gerard Rovira i Dani Ortiz més l'oxigencació per bandes dels solistes Alberto i Fabri. L'Ascó no acabava d'imposar el set rodet piconadora i el Santfeliuenc es va atrevir en un parell de contres ben conduïdes per Gabri. Al minut 58 un llançament de falta executat per Édgar va picar al pal. Se'ns va glaçar la sang. L'Ascó va anar incrementant el ritme i Isma Rojas va conquetejar amb l'empat en una rematada franca que se'n va anar alta. Josele va respondre amb una rematada potent que va rebutjat sota pals Figo. El partit estava trencat i el Santfeliuenc va començar a notar el cansament. I al minut 76 va arribar el que no volíem. En una de les poques accions que l'Ascó va trencar el joc defensiu blanc-i-blau Ermengol superava Carlos amb un llançament ras que feia embogir la graderia asconenca. El Santfeliuenc va acusar el gol i l'Ascó es va bolcar buscant el gol que li hagués donat l'ascens matemàtic a Tercera. Van ser minuts de molt patiment. Gerard Rovira va abandonar el camp amb molèsties al genoll. Però al minut 90 va aparèixer con un somni fet realitat Jairo per fer-nos viure un moment epifànic. El gol del Santfe trencava tots els esquemes i canviava el signe de la lliga. El Santfeliuenc tornava a ser segon i es garantia la tercera plaça amb la derrota del Martinenc contra el Cervera. L'àrbitre va afegir quatre minuts i els locals van fregar l'empat en una doble rematada de Roca i José Ramon. Però aquesta vegada sí Déu s'havia posat la samarreta blanc-i-blava. L'històric Santfeliuenc acabava de viure una les seves jornades més glorioses en 107 anys i mig de vida. El Santfe havia assaltat la fortalesa d'Ascó.

FC Ascó: Figo, Gerard Roca, Egea (David Sánchez, 77'), Gabernet, Jusi, Sergi Grau (Raúl García, 46'), Edgar, Piju (José Ramón, 89'), Adrià, Isma Rojas (Gerard Roigé, 70') i Ermengol.
Santfeliuenc FC: Carlos, Fabri, Alberto, Gerard Rovira (Arcos, 85'), Dani Ortiz, Joserra (Quiles, 88'), Tena, Maldonado (Jonhy, 54'), Josele, Gabri (De Sande, 67') i Éric Pacheco (Jairo, 62').

Gols:
0 - 1, Éric Pacheco, 14'.
1 - 1, Ermengol, 75'.
1 - 2, Jairo, 90'.

Àrbitre: Calderiña Pavón, la seva actuació va ser correcta. Targetes grogues els asconencs Sergi Grau, Gabernet, Gerard Roigé, Edgar i Adrià; i els santfeliuencs Éric Pacheco, Arcos i Gabri.

Quadern de notes:
- Glòria als nostres herois. El Santfeliuenc ha pogut començar a escriure una cosa de valor incalculable.
- El gol de Jairo en el descompte va fer desbordar totes les passions.
- Espectacular celebració al final amb els jugadors que es van acostar a la graderia per compartir la victòria amb els prop de 100 seguidors que van acompanyar l'equip.